Ny selvtillid til ordblinde
Louise har fået nyt mod på at skrive og læse, siden hun tog en ordblinde-test og opdagede, at hun havde ret til at få ordblinde undervisning.
Af: Rikke Agergaard
”Det bedste ved at gå til undervisning er den selvtillid, det har givet mig”, fortæller Louise begejstret. Hun har mærket stor fremgang, siden hun startede til ordblindeundervisning i september. ”Det startede med, at min mor så i LOF’s kursusprogram, at man kunne gå til undervisning, hvis man var ordblind – og så besluttede jeg at få taget en test”, fortæller Louise, der ikke før var klar over, at der fandtes hjælp til ordblinde.
”Det er blevet meget lettere for mig at skrive e-mails, og jeg tør skrive meget mere nu”, siger hun og fortæller, at undervisningen generelt har givet hende større lyst til at læse i en bog eller skrive et brev. ”Førhen gav jeg hurtigt op, men nu går det hurtigere med at læse og forstå, og det er lettere for mig at få mit budskab igennem, når jeg selv skriver – jeg er blevet bedre til at læse og bedre til at skrive”, fortæller Louise.
Noget helt andet end folkeskolen
Tilbage i folkeskolen var Louise og hendes lærere godt klar over, at der var et problem med at læse og et problem med at skrive, men hun fik ikke den hjælp, hun havde brug for. ”Der blev bare ikke gjort nok dengang”, fortæller hun.
Det gør der til gengæld nu. Louise fortæller, at deres lærer i aftenskolen giver sig god tid til den enkelte elev, og at man må blive ved med at spørge, til man har forstået det. Der er højst seks elever på hvert hold, så alle kan få den hjælp, de har brug for. Hver især arbejder man så med lige netop dét, man selv har problemer med – undervisningen tilrettelægges nemlig så den passer til den enkelte.
Mange hjælpemidler
Der findes flere hjælpemidler til ordblinde, end man lige tror. Louise fortæller, at de bruger et hjælpeprogram i undervisningen, som bl.a. kan læse op, samtidig med at man skriver på computeren, så man kan høre, hvordan det lyder. Der er også en hjælpeordbog i programmet, som foreslår ord, som man kan bruge. ”Jeg synes det er et rigtig godt program!”, fortæller Louise ”og bruger jeg det derhjemme, når jeg skriver breve og e-mails eller er på msn”, fortæller hun.
Alle er i samme båd
Der er en stor aldersmæssig spredning blandt kursisterne på Louises hold. Louise er selv 23 og er den yngste, mens andre er i 50’erne. De snakker godt sammen og hygger sig på holdet, og også her er det en fordel, at de ikke er så mange. ”Man føler sig tryg på holdet, fordi alle er i samme båd”, fortæller Louise.
Med sin fornyede selvtillid er Louises næste mål at starte til engelsk i aftenskolen engang i fremtiden.
Anonymiseret
På skolebænken som 74-årig
Efter i en menneskealder at have undgået situationer, hvor der skulle skrives, har Jonna fået styr på både bogstaver og computer.
Jonnas tilværelse ændrede sig totalt, da hun blev enke. Som ordblind havde Jonna overladt alt, hvad angik papirarbejde og økonomi til sin mand. Pludselig skulle hun klare det hele selv. Andre i samme situation havde nok givet op, men Jonna tog kampen mod bogstaverne op – og vandt.
Sad bagerst i klassen
Jonna husker tilbage på sin skoletid med meget blandede følelser.
”Dengang var der ikke noget, der hed ordblind, det var ikke noget man snakkede om”, siger Jonna. ”Man blev bare sat ned bagerst i klassen”. Det var helt galt, når hun skulle skrive. ”Det var forfærdeligt – især når bogstaverne driller”. Læsning til gengæld, havde Jonna aldrig haft de helt store problemer med.
Alene – og hvad så?
Jonnas mand blev meget syg, og pludselig stod hun med al økonomien og papirarbejdet selv. Det havde hun ikke tidligere beskæftiget sig med, men som hun siger: ”Jeg havde lyst til at få gjort noget ved det”.
Hun tog mod til sig, da hun så en annonce i den lokale avis, hvor hun efterfølgende meldte sig til et danskkursus for ordblinde hos LOF. ”Det hjalp utrolig meget – også på selvtilliden”. ”Det betød også rigtig meget for mig, at komme hjemmefra og møde andre i samme situation”.
I dag kan surfer hun rundt på nettet, skriver mails, bruger netbank, læser bøger mm. Ved hjælp af det specielle støtteprogram, CD-ord, er dette nu muligt for hende.
Altid været åben
Jonna har haft et langt og aktivt arbejdsliv. I mange år var hun leder af en kantine. Hun husker især en situation i kantinen, hvor hun skulle skrive ribbenssteg på tavlen. Og selvfølgelig blev det med stavefejl. Da hun blev gjort opmærksom på det af en af medarbejderne, sagde hun: ”Men for pokker, jeg er jo ordblind, jeg kan ikke se det!” Og fra da af kom medarbejderen og spurgte, om hun skulle have hjælp til at skrive. Jonna har aldrig været bange for at stå ved sit handicap, og det har hjulpet hende mange gange i arbejdslivet og nu også som pensionist.
Anonymiseret form